Lovcen

Ako tražite jedinstveno i nezaboravno iskustvo koje će vam pružiti priliku da kroz umjetnost, kulturna dešavanja, istorijska mjesta i arheološko blago upoznate drugu kulturu, mjesto za posjetu je svakako Nacionalni park Lovćen.

Postoje mnoga mjesta na svijetu na kojima možete oživjeti prošlost, ali ovo je definitivno najšarmantnije. ‘Jezerski vrh’ je drugi najviši vrh na planini Lovćen, a na njegovim obroncima ponosno se uzdiže mauzolej, mjesto počinka jednog od najpoznatijih crnogorskih pjesnika, državnog i crkvenog vladara iz 19. vijeka, Petra II Petrovića Njegoša. Do mauzoleja vas vodi 461 stepenik, ali svaki za sebe je vrijedan truda jednom kada stignete ispred ovog istorijskog spomenika.

U ovom prirodnom i mirnom okruženju, počećete da osjećate laganu jezu na koži opijeni ljepotom surovih planina, očaravajućeg pogleda na nadmorskoj visini od preko 1.660 m koji seže sve do obale Italije i naravno zbog duha slavne istorije.

Grad smješten ispod vrha planine Lovćen, Cetinje, osnovan je 1482. godine i predstavlja pravi živi muzej Crne Gore. Zimi Cetinje izgleda kao scenografija dobrog, starog filma, ali u proljeće, miris gradskih lipa biće vam divno sjećanje na ovaj grad.

Arhitektura i istorijski simboli Crne Gore koje ne smijete propustiti kada dođete u ovaj eklektični grad uključuju Cetinjski manastir, crkvu na Ćipuru, „Biljardu“, vidikovac na Orlovom kršu, palatu kralja Nikole i Vladin dom.

Lokalni delikatesi kao što su: sir, pršut i čaša crmničkog vina mogu se naći na mnogim zaustavnim tačkama koje krase Cetinje, i degustirajući ih, poželjećete da se vratite opet.

Najbliži Hoteli