Skadarsko Jezero

Skadarsko jezero je najveće jezero u Crnoj Gori i na Balkanskom poluostrvu. Kao Nacionalni park obuhvata površinu od 369,7 km². Dužina od Vranjine do Skadra iznosi 40 km, a širina na nekim mjestima i do 14 km. Dubina jezera varira od 4 do 6 metara, a sve dalje prema zapadnom brijegu dubina naglo raste. Jezero otiče rijekom Bojanom u Jadransko more. Obiluje brojnim ostrvima i poluostrvima na kojima se nalaze tragovi istorije i vrijedna kulturna baština kao što su: Žabljak - prijestonica nekadašnje Zete, Lesendro - tvrđava na stijeni usred jezera I tvrđava Grmožur.

Bistra voda i očuvani ambijent omogućili su razvoj izuzetno bogatog ekosistema. Ovo je jedino stanište pelikana na jugu Evrope.

Na obali jezera nalazi se gradić - Rijeka Crnojevića. Mir na čitavom području ovog grada stapa se u bezbroj divnih tonova prirode. Osjećaj duhovnosti starih vremena u vazduhu blago je povezan sa netaknutom prirodom, što je pojačano vizijom koju stvara voda koja gotovo da ne teče.

Ako pustite sva svoja čula da se odmore i opuste, moći ćete da osjetite besmrtnost istorijskih spomenika i prirode koja govori sama za sebe.

Na obali rijeke Crnojevića, svojevremeno je snimana I serija ”Budva na pjenu od mora”.

Najbliži Hoteli